MOTEL ONE

Eerste hotel met duurzaamheidslabel in Nederland
Motel One_Risseeuw

projectgegevens

  • Locatie: Europaboulevard 23, Amsterdam 
  • Opdrachtgever: COD, Amsterdam 
  • Programma:  hotel 320 kamers + ca. 1100 m2 commercieel
  • Oppervlakte: 11.000m2 BVO
  • Oplevering: augustus 2015

 

Architect 

  • ZZDP Architecten BV, Amsterdam
  • Hoofdarchitect: Joris Deur
  • Projectarchitect: Adriaan Risseeuw

 

 

TOELICHTING

De gemeente Amsterdam wilde geen gebouw dat eruit zou zien als een budgethotel op de “Kop Zuidas”, waardoor er de opdracht kwam om een 3-sterren hotel te ontwerpen met de uitstraling van een hotel in het hogere segment. Motel One, een budget designhotel, was al jaren op zoek naar een geschikte locatie in Amsterdam. Het kavel C1 op steenworp afstand van station Amsterdam RAI bleek uitermate geschikt voor deze invulling.

De karakteristieke opgetilde kubus reageert op de iconische sculpturale gebouwen van de RAI. Het breed aangezette witte kader maakt in een oogopslag het verschil duidelijk tussen het hotel en de commercieel verhuurde verdiepingen. De gevel heeft diepte gekregen met de “kristallijnen” invulling van het kader. De grote glasvlakken in de gevel worden gescheiden door vinnen en voorzien van rondom lopende zeefdrukken. Door hetzelfde grid van de zeefdruk en vinnen ontstaat er een interessant spel van schaduwen. Door de configuratie van een kubus hebben de meeste van de in totaal 320 kamers van het hotel uitzicht op de omgeving. Deze gelegenheid tot interactie is zowel voor de bezoekers als voor de stad interessant. De zuidzijde van het gebouw grenst uiteindelijk aan een ander gebouw waardoor het geen gevel heeft. Vanuit dit gegeven is er een atrium toegevoegd en zijn de hotelkamers aan de zuidzijde rondom de verhoogde binnenplaats gepositioneerd. Een bijna gebouwhoge glazen wand schermt de verhoogde binnenplaats af waardoor het verkeersgeluid van de Europaboulevard buiten blijft.

    Stedenbouwkundig gezien zou de entree aan de Europaboulevard verwacht worden, maar door de doorgaande weg kun je hier niet met de auto stoppen. Hierdoor is ervoor gekozen om het gebouw twee entrees te geven. Een voetgangers entree aan de Europaboulevard en aan de andere zijde van het gebouw een entree voor auto’s en fietsers. De hotelkamers liggen allemaal gepositioneerd rondom een licht atrium. De ramen in de kamers zijn verdiepingshoog en kamerbreed wat verre van een budgethotel afmeting is. Een combinatie van ingrepen zorgt voor de BREAAM **** Excellent certificering. Het hotel heeft zeer efficiënte installaties en maakt gebruik van een warmte-koudeopslag. Daarnaast is het dak bedekt met PV-cellen en is het glas overal van hoge kwaliteit. Aan de Europaboulevard is vanwege het verkeersgeluid zelfs driedubbel glas toegepast. Dit alles bij elkaar resulteert in een gebouw voor Motel One met 3-sterren prijzen en een 5-sterren uitstraling.

     

    Bureau-omschrijving

    ZZDP architecten typeert zichzelf als architecten-ondernemers. Het bureau werkt voor individuele en professionele opdrachtgevers en voor overheidsinstanties. Het werkterrein omvat vrijwel alle categorieën van bouwwerken, vanaf het enkele woonhuis tot grotere complexen. Het bureau heeft ervaring op het gebied van woningbouw, winkelcentra, kantoren, tradecenters, hotels, bedrijfshuisvesting, zorgcentra, laboratoria, geïntegreerde projecten en stadsvernieuwingsplannen. Tevens heeft ZZDP enkele grote restauratie- en renovatieprojecten op haar naam staan.

     

    Rol project architect

    Adriaan Risseeuw heeft in de rol van project architect het voorlopige ontwerp van Joris Deur verder uitgewerkt en begeleid tot aan de oplevering. Dit hield in dat de functionele indeling voor het hotel met de definitieve indeling van al haar kamers en de daarbij horende circulatie, technische en nader ruimtes gestalte kregen. De ambitie om een Breeam label te halen, was tot dan toe nog niet uitgevoerd en noopte om een zogenaamd besproken traject te doorlopen. Hierin is het ontwerp op verschillende vlakken duurzamer gemaakt. Enkele bijzonderheden zijn het uitwerken van de gevel om naast optimaal zicht en daglichttoetreding (kamergrote glasvlakken) toch een teveel aan warmtetoetreding te voorkomen, door met gezeefdrukte kaders de hoeveelheid zonnewarmte beperken. Het moderne witte uiterlijk biedt ook huisvesting aan een vleermuizenkolonie en tientallen nestkasten. De technische uitwerking van de gevels en het voldoen aan de strikte eisen van de Duitse hoteluitbater en belegger vormden een mooie uitdaging die glansrijk is gehaald.