WOONBOERDERIJ KRUKKERD  - OIRSCHOT

Quote
Woonboerderij Oirschot_Risseeuw

projectgegevens

  • Locatie: Oirschot 
  • Opdrachtgever: Fam. van Gerven
  • Architect: ARAD – Adriaan Risseeuw |architectuur + design
  • Programma: woonboerderij
  • Oppervlakte: 324 m2 BVO
  • Realisatie: maart – december 2015

Uitvoering

  • Uitwerkend architect:Wenink Holtkamp, Eindhoven
  • Projectarchitect: Adriaan Risseeuw
  • Hoofdaannemer: Bouwbedrijf Jan Smits & zonen, Oirschot
  • Constructeur: Tielemans, Eindhoven

  • Installatieadvies: Deerns, Eindhoven

  • Bouwfysisch advies: Deerns, Eindhoven

  • W-Installaties: Van Gerven installaties, Oostelbeers

  • E-Installaties:Rijnen installaties, Oirschot

  • Gevelelementen: Verhoeven, Venray               

 

TOELICHTING

Op en naast de projectlocatie de Krukkerd – een landelijke weggetje in het buitengebied van het dorp Oirschot – zijn opdrachtgever Johan van Gerven en architect Adriaan Risseeuw als buurjongens opgegroeid en kennen de plek dus door en door. Toen de boerderij met woning van de familie Van Gerven, na het overlijden van pa vrijkwam, besloot zoon Johan hier met zijn gezin te gaan wonen. De opdracht maak een moderne woonboerderij voor ons gezin, waarbij de kwaliteit van de plek en de historie wordt gerespecteerd!

De boerderij stond dwars en ook dicht op de straat, wat aanleiding was om een herbouw parallel aan de straat te zetten. Deze meer archetypische opzet leverde een voorerf op met meer afstand tot de weg en de mogelijkheid om een meer transparante achtergevel op de middagzon in het westen te oriënteren.

Nieuwbouw en herbouwboerderijen hebben vaak een vervormde verhouding ten opzichte van de originele typische langgevel boerderij. In het ontwerp is gekozen om de vorm van een ouderwetse Brabantse langgevel te benaderen, met een lage langgerekte gevel, een wolfseind, en een zware schoorsteen. In de ontwikkelde vorm heeft het huis zelfs een ‘kromme rug’ als zou het dakgebint door de jaren wat zijn gaan vervormen.

Deze vorm die respect toont voor de historie van de kenmerkende boerderij is in zijn geheel bekleed met een houten huid. Hierdoor ontstond binnen deze houten monoliet in het ontwerp vrijheid voor het plaatsen van de gevelopeningen. De positie van ramen en deuren zijn vervolgens zo geplaatst, dat ze optimaal licht en zicht bieden in het dagritme en de activiteiten van het gezin. Dakramen op het Oosten laten het ochtendlicht toe in slaapkamers en de badkamer en een variatie van kleinere ramen met zicht op meer intieme plekjes in de tuin tot een royale pui omarmen de achtergelegen tuin en het fraaie vergezicht op het Westen.

 

Bouwmethode & techniek

De bestaande boerderij is gesloopt en op een deel van de fundamenten is de herbouw geplaatst. Hierbij is feitelijk stallenbouw techniek toegepast met een frame van stalen portaalspanten. De vloeren zijn in het werk gestort en worden benut voor een flink deel van de installaties; elektra, luchtkanalen en afvoeren en de vloerverwarming &-koeling. Op dit frame zijn geprefabriceerde  houten dak- en gevelvlakken geplaatst. Hierdoor was het huis binnen enkele dagen wind- en waterdicht en ontstond een bouwenvelop met een zeer hoge isolatiewaarde (Rc =9,2). Voor de ramen en deuren is een hoogwaardig aluminium kozijnensysteem toegepast met HR++ beglazing. Deze technische schil is vervolgens afgewerkt met een houten huid, opgebouwd uit verduurzaamde delen Frakké hout. De snelle en vrij eenvoudige bouwmethode heeft de bouwkosten per m2 voor deze boerderij-villa beperkt tot die van een reguliere nieuwbouwwijk.

 

Duurzaamheid

Het huis heeft een fors oppervlak en volume (320m2, 1300 m3) en dat zou traditioneel een flinke energielast opleveren. Door een aantal ingrepen is bereikt, dat het huis energie-neutraal is! Dit wordt bereikt door de volgende combinatie van ingrepen: Een dikke winterjas van de eerder beschreven HSB elementen met bijzonder hoge isolatiewaarde, door het oogsten (het is tenslotte een boerderij!) van elektriciteit met behulp van PV-cellen op een schuurdak en het toepassen van een geboorde warmtepomp, die is aangesloten op het vloerverwarmingssysteem. Binnen staat nog een flinke draaibare haardkachel (Leenders, type Stor), die kan worden gebruikt om bij te stoken maar toch meer als een moderne ´herd´ in de woonkamer staat. De verlichting is compleet LED en is met domotica in clusters en vooringestelde sferen aan te sturen.

 

Interieur

De indeling is zo dat de hoofdentree aan de straat een paar tredenvlakken hoger ligt, dan de woonruimte aan de tuin. Hierdoor ontstaat een mooi overzicht op de leefruimte bij de inkom maar ook een extra zitzone. In de lijn van de nok is een lange wand over twee lagen gemaakt die herkenbaar is door een houten afwerking, die is gelinkt aan de gevelhuid. Op de begane grond is dit een enorme kastenwand bij het keukeneiland, waar op de verdieping deze langwand akoestisch is uitgevoerd.

Centraal aan de tuin ligt een vide, die aansluit op een royale glazen serrepui, die voor een flink deel in het dakvlak doorloopt. Deze centrale warme zonnige plek vormt de vloeiende overgang naar de diepe tuin met nog dieper vergezicht. Door de variatie in vloer- en plafondhoogte maar ook het type raamopeningen en de positie van het haardkachel eiland, ontstaan verschillende prettige plekken in de grote L-vormige woonruimte. Een bijzondere warme en duurzame Brabantse woonboerderij voor dit jonge gezin!